Sandvişurile se pregătesc ca o
gustare sau ca o hrană ce se ia in pachet
la serviciu, la şcoală sau pentru
drum in excursii (voiaj).
tăiate in două, care se ung cu unt
atunci cind intre ele se pun alimente
uscate ca: brinză telemea sau caşcaval,
mezeluri etc. In cazul in care
sandvişurile se ung cu vreo pastă,
ele nu se mai ung cu unt.
1. Sandvişuri cu brinză telemea
sau caşcaval
Pentru 6 sandvişuri: 12 felii de franzelă, 100 g unt, 300 g brinză sau
caşcaval.
Untul cu care se ung feliile de
franzelă se freacă ca să fie spumos
(moale) şi se poate condimenta (v.
reţeta 83.). După ungerea feliilor de
franzelă cu unt, pe 6 din ele se aşază
brinză telemea sau caşcaval tăiat in
felioare. Se acoperă apoi cu cealaltă
felie de franzelă şi se stringe uşor.
Sandvişurile pentru drum se ambalează
in celofan sau pergament.
2. Sandvişuri cu pastă de brinză
Pentru 6 sandvişuri: 12 felii de franzelă, 100 g unt, 300 g brinză sau
brinză de vaci.
Dacă brinza telemea este prea sărată
se poate desăra ţinindu-se o oră
in lapte dulce, apoi se scurge şi se
trece prin sită sau se sfărimă cu furculiţa.
Separat, intr-un castron, se freacă
untul pină ce devine spumos, apoi se
adaugă treptat brinza. Dacă pasta
este prea groasă, se pot adăuga 1—2
linguri de smintină.
Pe fiecare felie de piine se intinde
un strat de pastă, după care se pun
două cite două cu părţile unse spre
interior şi se string uşor.
3. Sandvişuri cu componente
asortate
Pentru 6 sandvişuri: 12 felii de franzelă, 100 g unt, 2 ouă, 50 g măsline,
Se ung feliile de franzelă cu unt,
iar pe 6 din ele se aşază: ouăle fierte
tăiate in felioare, măslinele cu
simburii scoşi tăiate in două, precum şi
celelalte componente tăiate in
felioare, apoi feliile respective se acoperă cu
feliile de franzelă unse numai cu
unt şi se string uşor. Pentru drum,
sandvişurile se ambalează in celofan
sau pergament.
4. Sandvişuri cu peşte
Se prepară la fel cum s-a indicat in
reţeta anterioară. Deosebirea
constă in aceea că se folosesc
componente preparate din peşte ca: anşoa,
pastă de peşte, icre preparate, file
de heringi, macrouri, file de morun sau
nisetru (batog), file de peşte prăjit.
5. Sandvişuri cu mezeluri sau
cu carne
Se prepară la fel ca in reţeta
anterioară, cu deosebirea că in loc de
componente de peşte se folosesc
componente preparate din carne: mezeluri,
carne friptă tăiată in felii care să
nu depăşească marginile feliilor de
franzelă. Intre felii se mai pot
pune rondele (felii rotunde) de castraveciori
acri (muraţi) sau proaspeţi, felii
de roşii sau gosoşari. Felia de franzelă se
poate unge, in loc de unt, cu muştar.