9 curiozități despre dud (denumirea populară:agud)
- Se cunosc două specii de dud:cel ale cărui fructe sunt albe (Morus alba) și cel ale cărui fructe sunt negre la exterior și roșietice la interior (Morus nigra).
- Arborele de dud poate atinge în înălțime pînă la 10 metri.
- Încă din antichitate, frunzele de dud sunt utilizate în hrănirea viermilor de mătase.
- Lemnul dudului este bun pentru construcții.
- Lemnul dudului este căutat de producătorii de băuturi alcoolice, pentru proprietățile aromatizante și de pigmentare.
- Frunzele dudului conțin substanțe active importante organismului uman precum:glucozide, carbonat de calciu, adenină, tanin, beta-caroten.Din frunze de dud se prepară infuzie ce se bea de 2 ori pe zi.
- Infuzia de dud tratează diabetul zaharat, ulcerul gastric și duodenal, asteniile, afecțiunile pulmonare.
- Din frunzele dudului se obține-extractul fluid, utilizat în aplicații curente,sub formă de picături.
- Picăturile obținute din frunze de dud înlătură deranjamentele stomacale și intestinale.