vineri, 9 mai 2014

Biografia lui Leo Butnaru

Sursa imagine:http://leo-butnaru.blogspot.com/
1949
La 5 ianuarie, in comuna Negureni din judetul Orhei, s-a nascut Leo Butnaru, ca fiu al lui Butnaru Teodor (n.1920) si Butnaru Anastasia (n.Munteanu, in 1920).
1955-1967
Scoala de opt ani din Negureni (1955-1963), dupa care invata, un an, la Scoala medie din comuna Chitcani, pe care o paraseste din motivul ca era subevaluat la unele materii. In 1964-1965 este elev al Scolii medii nr.11 Ion Creanga din Chisinau, insa, cu o luna inainte de incheierea anului de studii, se vede nevoit sa abandoneze institutia in cauza, pentru a se afla in preajma tatalui sau care suportase doua interventii chirurgicale complicate. In vara-toamna anului 1965 si iarna-primavara-vara lui 1966 munceste ca electrician, constructor, pontator. In 1965 publica primele notite jurnalistice in ziarul raional din Sangerei. Studiile medii si le incheie la scoala din comuna Ciocalteni, judetul Orhei (1966-1967), fiind distins cu medalia de merit. La inceputul anului 1967 debuteaza cu poezie in ziarul Tinerimea Moldovei . In luna iunie participa la un colocviu republican al tinerilor scriitori.
1967-1972
Facultatea de Filologie, Sectia Jurnalistica, a Universitatii de Stat din Moldova. Publica versuri si articole in ziarele Tinerimea Moldovei, Moldova Socialista, in revistele Cultura, Moldova si in ziarul universitar, unde, periodic, intretine rubrici. Calatoreste in Rusia si Ucraina. In luna octombrie a anului 1969 incepe sa tina un jurnal, publicat, peste trei decenii, cu titlul Student pe timpul rinocerilor . Scrie primele nuvele, carora li se tot amana publicarea, pana le pierde prin caminele alumnilor sau, pur si simplu, se dezice de ele. Va reveni la proza peste mai bine de 15 ani. Este un protagonist al cenaclurilor literare Eminescu (Universitate), Luceafarul (Tinerimea Moldovei), Miorita (Biblioteca Nationala), a celui de la Casa Tineretului din Chisinau. In 1971, la o sedinta de cenaclu, apoi la o agapa post-cenacliera, i se intampla sa-l cunoasca pe acerbul promotor al criticismului sociologist M. Novikov, aflat in vizita in Basarabia. Una din surprizele tineretii sale un miraculos autograf de la... Zaharia Stancu. De fapt, in egala masura, acea dedicatie i se datoreaza poetului Petru Zadnipru care, aflandu-se in delegatie la Bucuresti, s-a gandit, generos cum era, si la foarte tinerii sai confrati-neofiti de la Chisinau. 
1972-1974
Ofiter de infanterie motorizata. Publica versuri in Cultura, Nistru, Moldova, Tinerimea Moldovei. Continua sa-si scrie jurnalul, peste ani intitulat Perimetrul custii, in preambulul caruia va nota: Iar daca ar fi sa dedic cuiva anume jurnalul de fata, primul gand ma duce la Domnia Sa Prozatorul Liviu Rebreanu si la demnul, barbatul, dar nefericitul sau personaj Apostol Bologa, locotenent de origine romana, catanit intr-o armata straina imperiala.
1974
De cum este lasat la vatra, intreprinde o calatorie in Letonia, unde beneficiaza de generozitatea prietenului sau Leons Briedis. Revine in redactia ziarului Tinerimea Moldovei , avandu-i de colegi pe scriitorii Nicolae Vieru, Victor Dumbraveanu, Ioan Manascurta, Haralambie Moraru, Tudor Marin. Impreuna cu poetul Liviu Damian conduce cenaclul literar Luceafarul.
1975
Ii moare mama, memoriei careia ii va dedica volumul sau de debut.
1976
Primordiu editorial cu placheta de poezie Aripa in lumina (Ed. Cartea Moldoveneasca) prefatata de poetul Gheorghe Voda, filotimul sau sustinator intru o formula moderna a scrisului. Se casatoreste cu Zenovia Marchitan, cineasta. Il cunoaste personal pe fulminantul poet Nichita Stanescu care, impreuna cu criticul literar Mircea Tomus, sosise la Chisinau. Publica prima incercare de dramaturgie pentru copii (Melcul si semaforul). Calatoreste in Tadjikistan.
1977
Devine membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova si a celei din Uniunea Sovietica. In luna septembrie, in urma promovarii spre publicare a unui articol omagial despre M.Kogalniceanu, care contravenea liniei ideologice oficiale antinationale, este destituit din functia pe care o detinea la Tinerimea Moldovei .
1978
Redactor de sectie la hebdomadarul Literatura si arta.
1980-1981
Custode la Muzeul de Istorie si Studiere a Tinutului din Moldova. Pentru volumul de proza Prima dragoste (Ed. Literatura Artistica,1981) traduce nuvele de I.Turgheniev, I.Bunin si Fazil Iskander. Calatoreste in Tarile Baltice.
1981-1983
Redactor la Revista Noutati editoriale . Periplu jurnalistic prin Siberia si Extremul Orient (1981).
1983
Ii apare cartea de poezie Sambata spre duminica (Ed. Literatura Artistica). Din acest an pana in toamna lui 1989 este redactor, apoi sef de sectie la hebdomadarul Literatura si arta.
1984
Purcede la realizarea unei serii de interviuri cu personalitati ale literaturii si artei din acele timpuri care, ulterior, vor constitui cuprinsul volumului Raspuns si raspundere . Publica primele proze.
1985
Apare volumul de poezie Formula de politete (Ed. Literatura Artistica).
1987
Obtine, in sfarsit, dreptul de a trece Prutul, insa nu inainte de a fi tinut in sah de nervi la biroul de pasapoarte. La Bucuresti, in casa actorului si scriitorului Arcadie Donose, face cunostinta cu celebrul cineast Ion Popescu-Gopo si cu poetul Matei Visniec.
1988
Apare volumul de poezie Duminici lucratoare (Ed. Literatura Artistica). Intre timp, grupaje din versurile sale sunt traduse in limbile armeana, bulgara, gruzina, letona, rusa, ucraineana.
1989
Apare cartea de poezii pentru copii Papucei cu felinare (Ed. Literatura Artistica) si primul sau volum de dialoguri (interviuri) Raspuns si raspundere (Ed. Cartea Moldoveneasca). In august 1989 se gandeste sa-si asume statutul si situatia de profesionist al scrisului si pleaca din redactia Literaturii si artei unde, de la o vreme, nu se prea simtea in apele (si... cernelurile) sale. Insa curand accepta postul de consultant superior, apoi consultant principal la Colegiul Pentru Traduceri si Relatii Literare. La invitatia Uniunii Scriitorilor din
Mongolia, haladuieste prin imensitatile stepelor genghis-haniene. In urma acestei calatorii, ca si a celor precedente, va publica impresii situate la confluenta de genuri ale publicisticii, eseului si prozei.
1990
Ii apare volumul de proza De ce tocmai maine-poimaine? (Ed. Literatura Artistica). Incepand cu acest an, cu girul discret al lui Nicolae Manolescu, (Exista de pilda in generatia mai tanara, cum este Leo Butnaru, o reputatie mai mica decat valoarea lui, spunea celebrul critic literar intr-un interviu), Laurentiu Ulici, Aurel Rau, Marius Tupan si Sergiu Adam, publica in cele mai prestigioase reviste din Tara Romania literara, Luceafarul, Steaua, Ateneu, Convorbiri literare, Contrapunct fapt ce a constituit o pregnanta re-lansare a
sa, de data aceasta in intreg spatiul si contextul literar romanesc. Pana in 1993, este vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Calatoreste in Uzbekistan.
1991
Ii apar volumul de poeme Șoimul de aur (Ed. USM), cel de proza pentru copii La desfrunzirea bradutilor (Ed. Hyperion) si cel de eseuri Umbra ca martor (Ed. Hyperion). Premiul Revistei Uniunii Scriitorilor din Romania Luceafarul pentru poezie, pe care s-a simtit onorat de a-l primi impreuna cu poetul Cezar Baltag. Premiul Nichita Stanescu la Festivalul de Poezie Sighetu Marmatiei. Premiul George Bacovia al Revistei Ateneu. La Editura Uniunii Scriitorilor din Moldova coordoneaza colectia de succes Poezii de
duminica al carei antologator si prezentator este. Pe durata a cinci ani aveau sa apara florilegii din opera lui Bacovia, Blaga, Cotrus, Crainic, Em. Botta, Fundoianu, Goga, Macedonski, Minulescu, Pillat, Toparceanu, Vinea, Voiculescu, Labis, Stanescu s.a., intr-un tiraj general de cca 250 de mii de exemplare. Dupa convorbirea cu Andrei Plesu, la Centrul de arte Apostu din Bacau, intrevede perspectiva unui volum de dialoguri cu ilustre personalitati ale literaturii, artei si culturii romane. Calatoreste in Turcia (Istanbul, Ankara).
1993
Ioanid Romanescu ii prefateaza si-i publica la Iasi cartea de poezie Iluzia necesara (Ed. Princeps). Ii moare tatal. Apare volumul de sinteza Puntea de acces (Ed. Hyperion). Premiul Revistei V.
1994
Tipareste cartea de dialoguri Spunerea de sine (Ed. USM; Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova). Este membru fondator al PEN-Clubului International din Moldova; membru al World Academy of Arts and Culture si World Congress of Poets . Premiul Salonului National de Carte Chisinau. Calatoreste in Grecia, Turcia si Bulgaria.
1995
Premii ale saloanelor de carte de la Chisinau, Cluj-Napoca si Dragosloveni. Intre timp, traduceri din poezia sa apar in limbile germana,macedoniana, rusa, sarba s.a.
1996
Redactor-sef al Revistei Moldova . Viziteaza Austria. Invitat la Salonul de Carte din Europa Centrala si Orientala din cadrul Festivalului din orasul Die, Franta.
1997
Este ales secretar al Filialei Chisinau a Uniunii Scriitorilor din Romania. Publica volumul de dialoguri Prezenta celuilalt (Ed. Litera;Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova). Editura Balgrad din Alba Iulia ii lanseaza cartea de poezie Vieti neparalele. Apare editiamanuscris a plachetei de versuri Carantina masinii de scris, ilustrata cu eseurile grafice ale autorului (B-ca municipala B.P.Hasdeu, colectia Autograf, Chisinau). Inclus in antologia lui Laurentiu Ulici O mie si una de poezii romanesti . Nuvela Ultima calatorie a lui Ulysse este publicata in volumul antologic Iubiri subversive (cele mai bune povestiri ale anului 1997), lansat de Editura bucuresteana Alfa.
1998
Apare volumul de poezie Gladiatorul de destine (Ed. Cartea Romaneasca; Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania). In colectia Poeti romani contemporani Editura Eminescu ii publica volumul antologic Iluzia necesara (Marele Premiu Marin Sorescu al Festivalului International de Poezie Sighetu Marmatiei). Ii apare cartea de proza Ingerul si croitoreasa (Ed. Clusium Dacondes press; Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova). Este editat volumul Leo Butnaru, Biobibliografie (Biblioteca municipala B.P. Hasdeu, Biblioteca
Transilvania, Chisinau). Este inclus in antologia poeziei romanesti La masa tacerii publicata in limba suedeza (Vid tystnadens born) .I se acorda Premiul Special Pentru Poezie al Festivalului International Lucian Blaga (Cluj-Napoca). Premiul Salonului de Carte Chisinau. Participa la Festivalul International de Poezie de la Stockholm.
1999
Apare volumul de poezie Identificare de adresa (Ed. Augusta, Timisoara). Versuri traduse in limbile franceza si slovaca.
2000
Apare jurnalul Student pe timpul rinocerilor (Ed. Tipografia Centrala, Chisinau; Premiul Salonului National de Carte, Iasi; Premiul Fondului Literar din Moldova). Publica volumul de poezie Lamentatia Semiramidei (Ed. Anthropos, Timisoara). Elaboreaza volumul selectiv de poezie Metafore romanesti din Basarabia (Ed. Cronica, Iasi). Calatoreste in Ungaria.
2001
Ii apare cartea de poezii pentru copii Arlechinul si delfinul (Ed. Prut International; Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova la Salonul de Carte Pentru Copii, Chisinau). Este reales secretar al Filialei Chisinau a Uniunii Scriitorilor din Romania. Marile Premii ale Festivalurilor Internationale de Poezie de la Oradea si Deva.
2002
Premiul National al Republicii Moldova pentru volumul de poezie Lamentatia Semiramidei . La Editura Cartier ii apare volumul de eseuri Lampa si oglinda . Premiul Revistei Convorbiri literare , Iasi. Editura Prut International ii lanseaza biblio-bibeloul Strictul necesar (colectia Cartea de vizita ). Publica volumul de proza pentru copii Ceasornicul din mar (Ed. EMIA, Deva; Premiul Salonului International de Carte Pentru Copii, Chisinau). Traduce un volum de poeme si eseuri de Velimir Hlebnikov, autor pe care il
mediatizeaza intens in cele mai prestigioase reviste literare de pe ambele maluri ale Prutului. Grupaje din poezia sa sunt transpuse in limbile albaneza si spaniola.
2003
Editura Prut International ii publica volumul de nuvele si scenete pentru cei mici Cu ce seamana norii? (Premiul Simpatia copiilor la Salonul International de Carte, Chisinau) si pe cel de poezii Balul racului . La Editura clujeana Dacia ii apare cartea de versuri Pe langa streang, steag si inger , iar la Fundatia Culturala Poezia (Iasi) volumul de prozopoeme Cetatea nu e gata de razboi . In colectia Biblioteca scolarului a Editurii Litera International apare antologia Altul, acelasi . In traducerea sa, publica volumul de versuri
al lui Ghennadi Ayghi Chipul-vant (Ed. Ivan Krasko, Nadlac) si pe cel de versuri si eseuri al lui Velimir Hlebnikov Ochii din orbitele ranilor (Ed. Stiinta; Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova ). Traduce un volum de poeme din RenZ Char si acesta, in contextul selectiilor de versuri si proza din creatia a peste 50 de autori din intreaga lume, transpuse in romaneste pe parcursul a circa trei decenii si aparute in diverse antologii si florilegii. Premiul Revistei Oglinda literara (Focsani) pentru cel mai bun poem.
2004
La Editura Prut International ii apare cartea de poezii pentru copii Carutul cu ingeri (Premiul USM la Salonul International de Carte pentru Copii, Chisinau). Publica volumul de interviuri (dialoguri) Micsorarea distantei (Ed. Augusta, Timisoara). In traducerea sa, apare a doua carte de poeme de Ghennadi Ayghi, Alunecari de vise (Ed. Ivan Krasko, Nadlac). Elaboreaza o antologie de traduceri din poezia universala, efectuate in Basarabia pe durata secolului trecut (tandemul editorial Stiinta Arc). Prefateaza romanele Aventurile
lui Gordon Pym de Edgar Allain Poe si Pamant al oamenilor de Antoine de Saint-ExupZry. Publica volumul de poeme Sfinxul itinerant (Editura Vinea, Bucuresti). In colectia Biblioteca scolarului apare volumul antologic Altul, acelasi, Grupul Editorial Litera.