sâmbătă, 10 mai 2014

10 beneficii ale capsunilor

Căpșunile sunt un adevărat laborator al sănătății.Dulci sau cu un gust mai acrișor, căpșunile au o largă întrebuințare:alimentație, cosmetică, medicină.
Căpșunile sunt bogate în calciu, fier, cupru, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu zinc; conțin vitaminele A, B6, C.
10 beneficii ale capsunilor
  1. Previn apariția și ajută în tratamentul cancerului;
  2. Fortifică vederea, previne apariția afecțiunilor oculare;
  3. Imunizează organismul și-l protejează împotriva răcelilor, asteniilor.
  4. Întăresc mușchii, oferindu-le rezistență și flexibilitate.
  5. Contribuie la o mai bună funcționare a creierului, în cazul femeilor însărcinate ajută la dezvoltarea creierului fătului.
  6. Au efect diuretic, în cazul pietrelor la rinichi.
  7. Pot fi introduse cu succes și în alimentația diabeticilor, spre deosebire de alte fructe cu un nivel de glucoză ridicat.
  8. Se pot face diferite măști, împotriva acneei,elimină celulele moarte.Oferă pielii luminozitate, strălucire și hidratare.
  9. Pot fi folosite în cadrul curelor de slăbire.
  10. Frunzele căpșunilor au și ele proprietăți terapeutice:proprietăţi imonostimulatoare, astringente, diuretice, ajută în cazul răcelilor, artritelor, bolilor de rinichi, de ficat, hipertensiune.Puteti usca frunze pe tot parcursul anului, ulterior sa le folositi la prepararea ceaiurilor.
Apropo!

  • În căpşuni există substanţe care la anumite persoane provoacă alergii, de aceea o cură de căpşuni se va începe cu o cantitate mică de fructe, dacă nu sunt reacţii pe piele sau în cavitate bucală, porţia zilnică poate fi mărită până la 0,5 kg pe zi. De asemenea consumul de căpşuni este contraindicat în cazul cistitei.
  •  Căpşunele se strică repede. Nu le păstraţi în frigider mai mult de 2 zile. Pentru a congela căpşunile se procedează în felul următor: căpşunele se spală, se îndepărtează codiţele, se aşează pe o tavă într-un singur strat şi se pun la congelator.