luni, 12 mai 2014

Tipuri de familie

Indiferent de structură, familia va însemna întotdeauna dragoste, grijă şi dorinţă de a ocroti. Fiecare în felul său crede în anumite valori ale familiei şi luptă pentru acestea.
Institutul pentru familie Vanier a descris în 1994 următoarele tipuri de familie:
Familia nucleară (numită si familie simplă) este acea familie compusă din soț, soție împreună cu copiii minori care locuiesc și se gospodăresc împreună. Acesta combinație este considerată unitatea minimală de organizare socială, ea reprezentand nucleul tuturor celorlalte forme de structuri familiale.
Familia extinsă (numită și familie lărgită sau familie compusă) cuprinde pe lângă nucleul familial și alte rude sau alte generații. Ea include suplimentar față de copii și părinții acestora, bunicii copiilor (părinții celor doi părinți), unchii și mătușile copiilor (adică fratii și surorile părinților împreună cu soții și soțiile lor), verii primari (fii și ficele unchilor și mătușilor copiilor) dar uneori chiar și străbunicii copiilor (părinții bunicilor). De regula, într-o familie extinsă traiesc și se gospodaresc împreună trei generații: copiii, parintii, și bunicii.
Familia monoparentală este acel tip de familie în care copiii locuiesc doar cu unul dintre părinți. Acest lucru se poate întâmpla ca urmare a divortului, a separării părinților, a decesului unuia dintre părinți, a înfierii de către un adult a unui minor sau ca urmare a deciziei unei femei de a da naștere unui copil fără a fi căsătorită sau fără a locui cu un bărbat.
Familia “amestecata” sau “recombinata” sau “reconstituita”, compuse din părinţi care au divorţat, s-au căsătorit cu altcineva şi au format o nouă familie, care include copii din prima căsătorie a unuia sau a ambilor parteneri şi/sau din această căsătorie;
Familia “fără copii”, care constau într-un cuplu;
Familia “cu un singur părinte”, compuse dintr-un părinte, de obicei o mamă cu un copil sau mai mulţi;
“Cupluri care coabitează” şi “căsătorii convenţionale” - aranjamente familiale, care se aseamănă altor forme, dar nu legalizează mariajul.
Din 1972 acest institut recunoaşte cuplurile cu parteneri de acelaşi sex, ca familii.
O cercetare a literaturii despre familie din 1990 indică faptul că mai trebuie adăugat un alt grup de familii, şi anume părinţii homosexuali şi lesbiene.