Ceapa
Denumire știinţifică: Allium cepa.
Prezentare. Ceapa – una dintre cele mai cunoscute plante din
casa și de pe
lângă casa omului, face parte din familia liliaceelor. Este
o plantă bienală, cu o tulpină
dreaptă și un bulb, binecunoscutul bulb pe care-l folosim în
bucătărie, la gătit. Florile
de ceapă sunt mici, albe-gălbui, dispuse grupat, cu miros
specific, apăsător. Ceapa
înflorește în lunile iulie și august. Fructul este o capsulă,
în care se găsesc seminţele
de culoare neagră. Originară din Asia, ceapa se cultivă, în
prezent, în toată lumea.
Substanţe active importante. Ceapa conţine enzime,
vitaminele A, B1, B2 și C,
minerale esenţiale, precum și disulfură de alil și propil,
grăsimi, zaharuri.
Întrebuinţări. Se spune despre ceapă că este o garanţie a
longevităţii. Este
cunoscută ca fiind un foarte bun tonic, cu proprietăţi
antiinfecţioase. Diuretic puternic
– calitate importantă și de luat în seamă de către cei care
n-au voie să consume
sare – prin consum de ceapă se elimină sarea din organism.
De asemenea, ceapa
este recomandată în boli pulmonare și în prevenirea
accidentelor vasculare (este un
anticoagulant activ). Ceapa are efecte benefice și în ciroza
hepatică, în pleurezii, în
tratarea leziunilor bucale, acţiunea bactericidă fiind
puternică, semnificativă.
Se spune că un consum zilnic de ceapă (nici o masă fără ceapă!)
preîntâmpină
apariţia cancerului.