vineri, 9 mai 2014

Biografie:Andrei Burac

1938
17 august Se naste Andrei Burac, in satul Carnateni, raionul Causeni, din parintii Dorofei si Marina.
1945-1952
Urmeaza Scoala de sapte ani din satul natal.
1952-1955
Elev la Scoala de medicina din orasul Bender.
1955-1958
Activeaza in calitate de felcer in raioanele Congaz si Causeni.
1958-1964
Student la Institutul de Medicina din Chisinau.
1964-1967
Medic-chirurg in cadrul Spitalului raional din Causeni.
1965
Incepe sa publice versuri in presa literara.
1967
Cu recomandarea Uniunii Scriitorilor din Moldova, prezinta la Editura Cartea Moldoveneasca o placheta de versuri intitulata Orizont vertical , dar respinsa in 1968 pe motive ideologice (redactor Eugenia David, recenzent recenzie inchisa“– Nicolai Costenco).
1967-1975
Medic-chirurg la Spitalul clinic din Chisinau si redactor stiintific prin cumul (medicina si sport) la Enciclopedia RSSM editata de Academia de Stiinte.
1970
Debut editorial cu placheta de versuri Ispita infloririi , Editura Cartea Moldoveneasca, Chisinau, dupa care incepe sa publice, in presa literara a timpului, grupaje de versuri traduse mai apoi si in limbile rusa, ucraineana, bielorusa, armeana s.a.
1975
Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.
1975-1977
Urmeaza Cursurile superioare de literatura de pe langa Institutul de Literatura M Gorki din Moscova, avandu-i ca maestri pe renumitul dramaturg rus Victor Rozov (scoala cehoviana) si criticul de teatru Inna Visnevski.
1976
Apare volumul de versuri Culegatori in amurg , redactor Mihai Cimpoi, prezentare Liviu Damian, Editura Cartea Moldoveneasca,Chisinau.
1977
Apare volumul de publicistica-dialoguri Perpetuele bucurii , Editura Cartea Moldoveneasca, Chisinau.
Incepand cu acest an, se dedica integral activitatii literare. Scrie si publica in periodicele literare de limba romana si rusa piese de teatru, scenarii de film, versuri, proza, publicistica, traduceri.
1979
La Teatrul Dramatic din Gorki (astazi Nijni Novgorod) se monteaza piesa Primavara in doi . In 1982, aceeasi piesa este montata si la Teatrul Dramatic din Tiraspol (regizor Efim Rubinstein).
1984
La Teatrul Dramatic A. Ostrovski din or. Irbit se monteaza piesa Iulia . Tot in acelasi an, pe o varianta a acestei piese, Studioul Moldova-film realizeaza o pelicula de lungmetraj cu titlul Fii fericita, Iulia! (regizor Iacob Burghiu, actori Mihai Volontir, Elena Proklova, Eugenia Todorascu, Victor Ciutac s.a.)
Pana in anul 2003 aceasta pelicula cinematografica este vizionata in cinematografele timpului si la TV de peste o suta milioane de spectatori.
Televiziunea moldoveneasca monteaza un film-spectacol dupa piesa cu titlul Moartea de dupa pranz (regizor Ariadna Rudeaghin,actori Grigore Grigoriu, Veaceslav Madan, Victor Ciutac, Vitalie Rusu s.a.)
1985
Teatrul Dramatic din Tiraspol monteaza piesa Fantana Anghelinei (regizor Efim Rubinstein).
1987
Televiziunea moldoveneasca monteaza filmul-spectacol Bufnita , care este preluat, in traducere cu voce dupa cadru, de TV bielorusa,letona, lituaniana, armeana, georgiana (regizor Ariadna Rudeaghin, actori Vladimir Zaiciuc, Maria Doni, Petru Hadarca, Eugenia Todorascu, Angela Iascenco s.a.).
1988
Televiziunea moldoveneasca monteaza filmul-spectacol Primavara in doi , avand ca protagonisti pe actorii care au pus bazele Teatrului Eugen Ionescu (regizor Ariadna Rudeaghin, actori Tatiana Saenco, Petru Hadarca, Elen\ Ababi, Luiza Paslaru, Andrei Porubin, Nelly Cozaru, Paulina Zavtoni).
Teatrul Dramatic din Tiraspol monteaza piesa Statia. Devine membru al Uniunii Teatrale din Moldova.
La Editura Literatura Artistica apare o culegere din patru piese (Primavara in doi , Fantana Anghelinei , Bufnita, Iulia), cu un cuvant inainte de Leonid Cemortan, Mihai Cimpoi si Eugen Gheorghita, insotit si de un interviu realizat de Ognean Stamboliev (traducator din limba romana in bulgara, preluat din revista bulgareasca Fakel .)
1990
La Editura Literatura Artistica apare un volum selectiv cu titlul Intoarcerea lui Traian, unde sunt incluse trei compartimente: poezie, proza, dramaturgie.
Incepand cu acest an, este prezent in periodicele literare din Romania cu poezie, proza, traduceri.
In aprilie 1991, la invitatia Uniunii Scriitorilor din Suedia (presedinte Peter Cuman), intreprinde, impreuna cu sotia, pictorita Elena Bontea, o calatorie la Stockholm, unde se intalneste cu un reprezentant al PEN-Clubului International de la Londra in scopul fondarii unei filiale a acestuia la Chisinau. In noiembrie a aceluiasi an, la Congresul de la Viena, cu sustinerea PEN-Cluburilor din Suedia si Romania, este votata unanim cererea unui grup de scriitori din Moldova (Andrei Burac, Lidia Istrati, Vasile Levitchi, Alexei Marinat, Leo Butnaru, Nicolae Rusu, Nicolae Dabija, Spiridon Vangheli, Mihai Cimpoi, Em. Galaicu-Paun, Valeria Grosu, Nicolae Esinencu, Ion Ciocanu, Leonida Lari, Aureliu Busuioc, Andrei Strambeanu) de a fi cooptati in Asociatia Mondiala a Scriitorilor.
La o sedinta de constituire a PEN-Clubului din R. Moldova, Andrei Burac este ales in calitate de secretar al acestuia.
Din 1993 membru al Academiei Mondiale de Arta si Cultura (California), precum si membru al Congresului Mondial al Poetilor.
1994
Devine membru al filialei Chisinau a Uniunii Scriitorilor din Romania.
1996
La Radio Moldova se monteaza serialul din 7 piese radiofonice (dupa o idee de G. Papini): Ispita lui Iuda, Fiul Tatalui, Urechea lui Marcu , Cireneanul, Razbunarea lui Caiafa , Nebunia lui Pilat , Legenda Marelui Rabin (regizor O. Svet, compozitor Vlad Burlea, redactor Ilie Telescu). Acest serial a fost preluat si de alte posturi de radio de peste hotarele R. Moldova.
1997
La Radio Moldova se monteaza piesa radiofonica Paznic la izvoare (regizor Victor Ciutac).
1998
La Editura Cartier apare volumul de versuri Cu toata fiinta spre altundeva , care obtine Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru Poezie.
Pentru succese remarcabile in arta scrisului, la propunerea Uniunii Scriitorilor, este decorat cu Medalia Mihai Eminescu.
La Adunarea Generala a PEN-Clubului din Republica Moldova, prin vot secret, i-a fost incredintat un mandat de presedinte al acestuia.
2000
Premiul UNESCO pentru Dramaturgie (pentru propagarea ideilor Binelui si a Culturii in lume).
2003
Scrie piesa Cateva zile si nopti cu vedere la mare .
2004
La Teatrul Satiricus-Ion Luca Caragiale din Chisinau se monteaza piesa Iuda (dupa o idee de G. Papini), regizor lor Popescu, actori Valentin Delinschi si Vitalie Tapu.
Premiul de Excelenta pentru contributia la dezvoltarea dramaturgiei nationale contemporane.