Pătrunjelul
Denumire știinţifică: Petroselinum hortense.
Prezentare.
Pătrunjelul, o plantă bienală aromatică, aparţine familiei umbeliferelor.
Are o rădăcina
pivotantă, consistentă, uneori îngroșată, lungă până la 30 cm. Frunzele
sunt penat-sectate, cărnoase și onctuoase, peţiolate. Pătrunjelul
înflorește pe întreg
parcursul verii celui de-al doilea an de vegetaţie.
Inflorescenţa este o umbelă. Plantă
cultivată, pătrunjelul, asemenea mărarului, se poate sălbătici.
Pentru uz medicinal, ca și pentru alimentaţie, se recoltează
frunzele și rădăcina.
Se folosesc și seminţele.
Substanţe active importante: vitaminele A, B, C (pătrunjelul
este foarte bogat în
Întrebuinţări.
Pătrunjelul are efecte hipotensive,
excitante, revigorante.
Reglează activitatea ficatului. Este indicat în astenie,
tulburări de nutriţie,
anxietate, infecţii, reumatism, gută, având influenţă
benefică și în funcţionarea tractului
gastro-intestinal și a căilor respiratorii. Efecte notabile
are pătrunjelul și asupra purităţii
sângelui,
fiind un detoxifiant activ, un depurativ eficient și la îndemână.