1.O
alimentatie completa nu este posibila fara vitamine
In popor se stie
inca de demult ca,in unele plante,in special cele sal- batice,se
gasesc substante folositoare pentru sanatate.
De
pilda,in tara noastra,in special in zona de nord,s-au utilizat inca din timpuri
indepartate,timp de multe secole ,cu un evident folos pentru sanatate,fierturi
din ace de conifere(brad),flori de tei,esente de frunze de mesteacan si din
lastari tineri de urzici.
S-a
stabilit natura acestor substante,dintre care primele au fost desco- perite
aminele,grupa de compusi chimici continand azot.De aici si denu-mirea de
vitamine(in limba latina vita= viata,vitamina=amina vietii).
Vitaminele se impart in liposolubile(solubile in grasimi)si hidroso-
lubile(solubile in apa).Dintre primele fac parte
vitaminele A (si provita-
mina A-carotenul-care in organismul omului se
transforma in vitamina A),
D,E,K,iar dintre ultimle,vitaminele C,B1,B2,PP,B12.
La instituirea unei alimentatii corecte
trebuie sa se tina cont de pro -ietatea vitaminelor de a se dizolva in grasimi
sau in apa.Iata de ce produse-le,bogate in caroten este bine sa le asociem cu
grasimile.De exemplu la ghi-
veciurile care se prepara din legume care contin
caroten este recomandabil
sa se adauge o cantitate de ulei vegetal.Nu
trebuie sa uitam ca vitaminele C si B se dizolva usor in apa la prepararea
culinara a produselor bogate in aceste vitamine.
Vitaminele joaca un rol important in schimbul de substante.Multe din ele
intra in constitutia fermentilor.O cantitate insuficienta,dintr-o vitamina sau
alta duce la tulburarea schimbului de
substante,scade rezistenta orga -nismului la infectii,provoaca lipsa cresterii
la copii,apar diverse fenomene
patologice.Daca fenomenele patologice sunt slab exprimate se vorbeste de hipotaminoza.Un grad de
insuficienta vitaminica mai pronuntat sau lipsa totala a vitaminelor in
organism duce la imbolnaviri grave,avitaminozele, de exemplu scorbutul in cazul lipsei
vitminei C.
Dar
sa nu se considre ca vitaminele ,sunt necesare doar pentru pre-
veni dezvoltarea scorbutului si a altor
avitaminoze.Hrana care contine o
cantitate suficienta de vitamine
influenteaza favorabil toate functiile orga-nismului,imbunatateste metabolismul,contribuie
la intarirea sanatatii,este necesara pentru cresterea si dezvoltarea normala a
copilului.
2.Din ce cauza apare in organism insuficienta de vitamine
(hipovitaminoza)
Organismul este in stare
sa acumuleze mici rezerve din unele vitamine. Totusi,daca aportul de vitamine
prin alimentatie este insuficient,aceste re -zerve se se epuizeaza rapid.
Uneori organismul este lipsit de
vitamine,chiar in abuzul unei hrane preparte din produse bogate in vitamine.Asa
se intampla,de pilda in cazul unei prelucrari culinare incorecte a
produselor,in cursul careia o foarte mare parte din vitaminaC pe care o contin
se distruge.In sfarsit,chiar atunci cand in organism prin hrana se introduce o cantitate suficienta de vitami -ne,ele pot fi asimilate
prost in intestin,in urma diverselor boli ale stomacu-lui,intestinului si
ficatului.De exemplu,in unele boli de ficat,in intestin se elimina bila
putina,iar in lipsa acizilor biliari este ingreunata absorbtia gra-
similor,ca si a vitaminelor A,D s.a.,care sunt solubile in grasimi.
Iata de
ce respectand si regulile de igiena generale de alimentatie si prin aceasta
prevenind imbolnavirea organelor digestive,noi imbunatatim in acelasi timp
conditiile pentru absorbtia vitaminelor.
Pentru
activitatea vitala normala a organismului sunt necesare toate vitaminele,dar
aici vom vorbi numai despre cele mai bine studiate,a caror insuficienta in
organism este legata de o alimentatie incorecta.Dintre acestea fac paret ,in
primul rand,vitaminele C,B1,B12,PP,A.La
alegerea hranei este necesar totdeauna sa ne ingrijim ca ea sa contina o
cantitate suficienta din aceste vitamine.
2.Vitamina C
Vitamina C sau acidul ascorbic exercita o influenta pozitiva asupra
metabolismului din organism,contribuie la o buna utilizare a proteinelor din
hrana;ea este necesara pentru mentinerea integritatilor peretilor capi-
larelor.Vitamina C cotribuie la mentinerea metabolismului normal al cole-
sterolului;de aceea,hrana bogata in aceasta vitamina,contribuie la preveni-rea
aterosclerozei.S-a dovedit ca,in experiente facute pe animale ca sub influenta
vitaminei C intensitatea formarii anticorpilor creste si prin ur- mare se
mareste rezistenta organismului la infectii.
In
sfarait,vitamina C previne scorbutul,boala care la inceput se mani- festa prin
astenie(oboseala),hemoragii mici punctiforme,in piele si tendin- ta la hemoragii ale gingiilor,iar mai tarziu
duce la hemoragii in muschi si organele interne(in scorbut hemoragiile survin
in urma permeabilitati si fragilitatii crescute
a peretilor capilarelor sanguine).In cazul insuficientei vitaminei C in
organism,structura normala a tesutujlui osos si a dintilor ester tulburata.
Aceasta este actiunea favorabila multilaterala a vitaminei C asupra
organismului.De aceea trebuie sa avem
grija ca in hrana sa se gaseasca o cantitate suficienta din aceasta vitamina.
Sursele principale de vitamina C,din hrana,sunt legumele,zarzava -turile
si unele fructe.O cantitate foarte mare de vitamina C se gaseste in
maces(mai ales in
fructele de culoare rosie inchis),dincre se recomanda fierturi speciale ,si in
coacazele negre.Sunt bogate in vitamina
C:fragile, capsunile,portocalele,lamaile,mandarinele,rosiile,varza(nu
numai proaspa -ta,ci si murata,daca ea se conserva corect),mararul,ceapa
verde,verdeata de patrunjel si alte zarzavaturi proaspete,hreanul.In
cartofi nu se gaseste prea multa
vitamina C,dar cartoful ocupa un loc
important in hrana zilnica si
de aceea reprezinta una din sursele principale de
vitamina C din hrana.Vitamina C se gaseste in mere,,mai ales in soiurile Antonovka si Tiovka.
In
majoritatea produselor care copntin vitamina C
se gaseste si vitamina P,care
intensifica actiunea vitaminei C.De aceea,in cazul in care folosirii preparatelor din acid
ascorbic nu trebuie sa se renunte la produse- le naturale,care contin
vitaminele C si P.
Vitamina C este un compus chimic labil(putin stabil).Ea se distruge
extrem de rapid in prezenta oxigenului din aer,in
cazul incalzirii in mediu neutru sau alcalin.De aceea,in urma prelucrarii
culinare a alimentelor,o parte din vitamina C de obicei se pierde.Vitamina C se
distruge extrem de rapid chiar in
prezenta unor cantitati foarte mici de metale grele-fier,cupru (de exemplu,cand
fierbe intr-un vas de cupru cu spoiala
uzata).La preluc- rarea culinara a
hranei trebuie sa se tina cont de toate acestea.
4.Vitamina
B1
Vitamina B1 este extrem de necesara pentru metabolismul normal al hidrantilor de carbon
in organism si de aceea in cazul unei mari cantitati de hidranti de carbon in
hrana creste si necesitatea in aceasta vitamina.In cazul unei cantitati
insuficiente de vitamina B1 in hrana,la inceput se ob- serva o
scadere a capacitatii de munca,senzatie de greutate in picioare,re-activitate
scazuta,dureri pe traiectul nervilor.
Ulterior se pot observa pierderea sensibilitati cutanate,tulburari ale
activitati cardiace,edeme si polinervrita(inflamatia trunchiurtilor
neroase).
In tarile Asiei,avitaminozaB1este cunoscuta sub numele de
boala"beriberi".
Sursele de vitamina B1 sunt constituite de
paine de secara si paineadin faina de grau integrala,hrisca,crupele de
ovaz,fasolea,mazarea,
soia,carnea(mai ales cea de
porc),ficatul,rinichii,ouale,cartofii.Foarte multa vitamina B1 se gaseste in drojdia
de bere.
In
painea alba,din faina de grau de calitate superioara,aproape nu exista vitamina
B1 si de
aceea trebuie sa ne hranim,nu numai cu paine alba,
ci si cu paine neagra.
5.Vitamina
B2
mso-bidi-font-size: 10.0pt;">Vitamina B2 (riboflavina),care intra in constitutia unei serii de fermenti,participa la
metabolismul glucidic si proteic,ca si la reglarea respira-
tiei tisulare.In cazul unei cantitati insuficiente
de vitamina B2 in hrana se observa lqa inceput
astenie,slabire,dureri de cap,dureri oculare si mai tarziu inflamarea globului
ocular,care poate duce la opcificarea cristalinului (cata-
racta).
Sursele de vitamina B2 sunt:branzeturile,hrisca,carnea slaba,ouale,
laptele nesmantit,painea de secara si din faina de
grau integrala,fasolea,ma-
zarea.
Drojdia de bere contine extrem de multa vitamina B2 .
6.Vitamina PP
Vitamina
PP(acidul nicotinic*)joaca un mare rol in metabolismul celular al corpului
nostru.Insuficienta acestei vitamine provoaca la inceput
insomnie si astenie,o stare de deprimare,iar mai tarziu apar regiuni
inflamatoare ale pielii,mucoasa bucala si linguala,apare diareea si tulburari
neuro-pshice.Boala provocata de lipsa vitaminei PP se numeste pelagra.
Vitamina PP se poate forma in organismul omului din triptofan,
acesta este denumirea unuia dintre amnioacizii
care intra in cnstitutia proteinelor din carne,lapte si alte proteine
complete.Iata de ce carnea si laptele,ca
si celalte surse ale acestei vitamine:ficatul,rinichii,unele specii de peste,orezul,hrisca,painea
de secara si din faina de grau integrala,cartoful,
previn aparitia insuficientei viotaminei PP.
Deosebit de bogate in aceasta vitamina sunt drojdiile.
*acidul nicotinic nu trebuie confundat cu
nicotina,substanta toxica,care se gaseste in tutun.
7.Vitamina
A
Vitamina A este necesara
pentru mentinerea integritatii mucoaselor si pielii,ca si pentru vederea
normala:rodopsina,pigmentul care se gaseste in retina ochiului,este un compus
chimic format din vitamina A si o proteina.
In cazul insuficientei vitaminei A in hrana se
observa uscaciunea pielii si mucoaselor,uscaciunea corneei ochiului.Semnul
initial al avitaminozei este
pierderea capacitatii de a vedea la o lumina
slaba;in amurg survine tulbu-
rarea numita "orbul gainilor".
Sursele de vitamina A
sunt:ficatul de vita,untul,frisca,smantana,bran-
zeturile grase,galbenusul de ou.
In
legume si unele fructe se gaseste carotenul,care in organismul omului se poate
transforma in vitamina A.Carotenul se gaseste in:mor-
cov,rosii coapte,ceapa verde,spanac,verdeata de
patrunjel,marar,caise,
fructele rosii ale maciesului,scoruse.
8.Vitamina
D
Vitamina D este necesara pentru metabolismul normal al fosforului
si calciului in organism.Ea are o insemnatate
deosebit de mare pentru orga-
nismul copilului in
crestere:in cazul insuficientei acestei vitamine apar tulbu-
rari in cresterea normala a oaselor si se dezvolta
rahitismul.
Surse de vitamina D sunt:untura de peste din ficatul pestilor de mare,
untul,galbenusul de ou,icrele,ficatul de vita.
Spre deosebire de majoritatea celorlalte vitamine,vitamina D se poate
forma in organismul omului din substante continute in piele.Pentru aceasta
transformare este necesara iradierea pielii cu raze ultraviolete.Iata de ce
pentru prevenirea rahitismului are o mare insemnatate sederea copiilor in aer
liber unde ei sunt supusi actiuni lumini solare in compozitia careia intra si
razele ultraviolete.
Luarea preparatelor de vitamina D se poate face numai la indicatia
medicului,deoarece o cantitate prea mare din aceasta vitamina in organism poate
avea o actiune daunatoare.