sâmbătă, 8 iunie 2013

Totul despre sandvișuri(rețete)

Sandvişurile se pregătesc ca o gustare sau ca o hrană ce se ia in pachet
la serviciu, la şcoală sau pentru drum in excursii (voiaj).
Sandvişurile se compun din două felii de piine (franzelă) sau din chifle
tăiate in două, care se ung cu unt atunci cind intre ele se pun alimente
uscate ca: brinză telemea sau caşcaval, mezeluri etc. In cazul in care
sandvişurile se ung cu vreo pastă, ele nu se mai ung cu unt.
1. Sandvişuri cu brinză telemea sau caşcaval
Pentru 6 sandvişuri: 12 felii de franzelă, 100 g unt, 300 g brinză sau
caşcaval.
Untul cu care se ung feliile de franzelă se freacă ca să fie spumos
(moale) şi se poate condimenta (v. reţeta 83.). După ungerea feliilor de
franzelă cu unt, pe 6 din ele se aşază brinză telemea sau caşcaval tăiat in
felioare. Se acoperă apoi cu cealaltă felie de franzelă şi se stringe uşor.
Sandvişurile pentru drum se ambalează in celofan sau pergament.
2. Sandvişuri cu pastă de brinză
Pentru 6 sandvişuri: 12 felii de franzelă, 100 g unt, 300 g brinză sau
brinză de vaci.
Dacă brinza telemea este prea sărată se poate desăra ţinindu-se o oră
in lapte dulce, apoi se scurge şi se trece prin sită sau se sfărimă cu furculiţa.
Separat, intr-un castron, se freacă untul pină ce devine spumos, apoi se
adaugă treptat brinza. Dacă pasta este prea groasă, se pot adăuga 12
linguri de smintină.
Pe fiecare felie de piine se intinde un strat de pastă, după care se pun
două cite două cu părţile unse spre interior şi se string uşor.
3. Sandvişuri cu componente asortate
Pentru 6 sandvişuri: 12 felii de franzelă, 100 g unt, 2 ouă, 50 g măsline,
200 g brinză telemea, 100 g roşii sau ridichi, ardei gras si ceapă verde.
Se ung feliile de franzelă cu unt, iar pe 6 din ele se aşază: ouăle fierte
tăiate in felioare, măslinele cu simburii scoşi tăiate in două, precum şi
celelalte componente tăiate in felioare, apoi feliile respective se acoperă cu
feliile de franzelă unse numai cu unt şi se string uşor. Pentru drum,
sandvişurile se ambalează in celofan sau pergament.
4. Sandvişuri cu peşte
Se prepară la fel cum s-a indicat in reţeta anterioară. Deosebirea
constă in aceea că se folosesc componente preparate din peşte ca: anşoa,
pastă de peşte, icre preparate, file de heringi, macrouri, file de morun sau
nisetru (batog), file de peşte prăjit.
5. Sandvişuri cu mezeluri sau cu carne
Se prepară la fel ca in reţeta anterioară, cu deosebirea că in loc de
componente de peşte se folosesc componente preparate din carne: mezeluri,
carne friptă tăiată in felii care să nu depăşească marginile feliilor de
franzelă. Intre felii se mai pot pune rondele (felii rotunde) de castraveciori
acri (muraţi) sau proaspeţi, felii de roşii sau gosoşari. Felia de franzelă se

poate unge, in loc de unt, cu muştar.