miercuri, 19 iunie 2013

Reacţii şi consecinţe în urma violului sau abuzului sexual

Durere în izolare
 Factorii psihologici principali ai dinamicii atacului, in scopul violării, sunt agresiunea si ostilitatea.Scopurile primare ale atacului sunt : controlul asupra victimei, ofensarea si umilirea acesteia. Agresorul capătă putere asupra victimei. Pentru a o dezarma şi a-i paraliza orice act de voinţă sau autoaparare , el poate recurge la ameninţări verbale , la arme, forţă fizică. Victima se abstractizează, devenind obiect al ostilităţilor.
   Oricine poate fi violator. Violul presupune un comportament brutal şi infractorul alege anume acest comportament pentru a se debarasa de neputinţă sa, de dificultăţile sale. Alegând actul sexual ca modalitate de soluţionare a problemelor sale nelegate de sfera sentimentelor, violatorul nu ezită să facă noi şi noi victime.
   Multe fete şi femei care au trăit experienţa unui abuz sau viol se gândesc că ele ar fi singurele cărora li sa întamplat aşa ceva. Ele ajung la concluzia că a fost greşeala lor pentru că au avut un comportament inadecvat sau îmbrăcăminte provocatoare. Astfel, le este ruşine şi se simt vinovate . Această atitudine autoculpabilizantă este rezultatul educaţiei tradiţionale, conform căreia o femeie cumsecade niciodată nu ajunge în astfel de situaţii.
     Fetele şi femeile sunt violate sau supuse agresiunii sexuale indiferent de vârsta, îmbrăcăminte sau comportament. Nu contează dacă eşti timidă sau dezgheţată, grasă sau slabă, distanta sau provocatoare. Agresiunea sexuală i se poate întămpla oricui, indiferent dacă eşti bebeluş sau femeie de 80 ani.
     Reacţiile lor pot fi diferite: unele devin triste şi închise, nu se mai pot bucura de nimic şi nu vor să se mai întâlnească cu oamenii.Au impresia că ceilalţi o să-şi dea seama prin ce au trecut ele. Alte femei vor să uite această experienţă, să nu se mai gândească la ea . Altele se îngroapă în muncă sau studii. Sunt femei care pot fi dezgustate de ele însele şi se gândesc că sunt oameni răi. De multe ori femeile abuzate vor evita contactul cu bărbaţii. Altele vor crede ca sunt dorite de bărbaţi numai dacă au relaţii sexuale cu ei. Din această cauză se implică in tot felul de relaţii şi sunt considerate sau se consideră prostituate. Sunt alte femei care vor să se răzbune pentru ce au trăit acceptând bani pentru relaţia sexuală. Fetele care au fost
supuse la abuz sexual ani în şir îşi pot urî corpul atât de mult, încât să-şi provoace răni cu foarfeca, cuţitul, ţigara aprinsă, etc. Se pot implica în comportări alimentare excesive: înfometare, episoade bulimice, supraalimentaţie.
     Fetele şi femeile care au supravieţuit unui abuz sexual de multe ori suferă de atacuri de panică, tulburări de somn, dureri de abdomen sau de cap. Nu se pot concentra bine şi de multe ori sunt obosite. De multe ori au îndoieli ca modul lor de percepţie este corect. Dacă ai senzatia că nu ai dorit un contact sexual, simţi ruşine sau ai impresia ca ai fost obligată. Toate acestea sunt semne ca ceva nu este in ordine in jurul evenimentului respectiv.

    Victima nu este iniţiatoarea atacului. La fel ca şi în cazul agresorului, oricine poate deveni victima. Există dovezi ca cel ce a suportat agresiunea este programat din timp pentru următorul atac. Victima, traumatizată o dată prin infracţiune, poate să nu mai revină niciodată la starea functională pretraumală.