vineri, 14 iunie 2013

Factori ai reuşitei şi nereuşitei familiale; sindromul incapacităţii de convieţuire

Într-o investigaţie ce urmărea problemele majore cu care se confruntă familia, efectuată în 1984-1985 (Iluţ şi Cordoş, 1986), ne-a interesat şi percepţia cuplurilor conjugale referitoare la sursele satisfacţiei şi insatisfactiei maritale. Pe baza aprecierii unor itemi cum ar fi "consumul de alcool", "înţelegerea cu socrii", "distribuirea sarcinilor gospodăreşti", şi din convorbirile de tip nedirijat, intensiv, avute cu subiecţii şi cu unii experţi în problemele familiei rezultă că motivele tensiunilor grave şi apoi a disocierii (de fapt sau de drept) a familiei sunt foarte strâns legate între ele, formând un gen de sindrom al incapacităţii de convieţuire conjugală normală. În viziunea subiecţilor (în speţă a femeilor) în centrul lui ar sta "lipsa sentimentelor de dragoste".Acest lucru contează foarte mult, mai ales la cuplurile tinere, dar chiar aici ea apare mai degrabă ca un efect al altor cauze şi nu ca o variabilă independentă. Incriminările făcute de femei, cu deosebire când se referă la bărbaţi, sindromul are în centru, ca factor mai specific, consumul (exagerat) de alcool, care înseamnă de cele mai multe ori şi cheltuirea banilor şi distribuirea inechitabilă a sarcinilor şi gelozie nejustificată şi violenţă. Iar în cazul reprezentărilor dezvoltate de bărbaţi despre femei, nucleul sindromului pare a fi relaţiile extraconjugale, fixarea erotico-afectivă extra-soţ, care atrage după sine neglijarea familiei, raporturi încordate cu familia de provenienţă, etc. Bineînţeles, situaţia poate fi inversă, în special infidelitatea din partea bărbaţilor. De asemenea, după cum au declarat şi numeroşi subiecţi, cele două principale nuclee ale sindromului sunt în strânsă relaţie cauzală: alcoolismul bărbatului duce la infidelitatea soţiei, sau simetric, descoperirea infidelităţii duce la, sau accentuează consumul de alcool.
Discutând despre sursele tensiunilor grave din familie, am încercat să circumscriem un nucleu factorial responsabil pentru acestea, un sindrom al incapacităţii de convieţuire normală. Ne putem îndreptăţit întreba care ar fi constelaţia de factori ai reuşitei familiale (ideal ar fi al fericirii familiale)? În clasamentul condiţiilor unei vieţi de familie reuşită, pe primul loc figurează "sinceritatea şi respectul reciproc". Este o condiţie, dar faţă de alţi factori ce contează foarte mult în reuşită (recunoscuţi ca atare şi de subiecţi) este în mare măsură şi un efect. Pentru că între diferiţi factori ce concură la armonia din familie există bineînţeles o strânsă legătură (între potrivire sexuală şi fidelitate, de pildă, între fidelitate şi respect şi sinceritate etc.).
Încercând câteva consideraţii pe tema constelaţiei de factori şi condiţii ce determină reuşita în viaţa familială, consideraţii ce se bazează nu numai pe răspunsurile subiecţilor investigaţi, să observăm: a) spre deosebire de sindromul tensiunilor, nucleul factorial al reuşitei este mult mai greu de circumscris; b) nu există o simetrie între factorii ce conduc la grave tensiuni în familie şi cei ce asigură reuşita. Consumul exagerat de alcool, de exemplu, duce aproape cu necesitate la grave neînţelegeri şi destrămări (legale sau nu) în familie, dar absenţa lui nu înseamnă automat reuşita (şi cu atât mai mult fericire) în familie. Condiţia erotico-sexuală este poate mai decisivă, "mai simetrică", în sensul că nepotrivirea duce direct sau indirect la tensiuni, iar satisfacţia pe acest plan este un factor important al reuşitei. Studiile de specialitate, inclusiv cele psihiatrice, experienţa cotidiană, chiar date ale cercetării noastre arată însă că însăşi potrivirea erotico-sexuală este intens influenţată de alţi factori, unii de natură cultural-axiologică (interese comune, atitudinea faţă de lume şi de viaţă etc.).
Foarte probabil că şi în cazul familiei funcţionează un model asemănător celui al cunoscutei teorii a ierarhiei motivelor lui Maslow, adică faptul că intră în acţiune condiţii de reuşită pe măsură ce sunt satisfăcute cele de bază (sex, confort etc.). Desigur, ar fi vorba doar de o analogie sugestivă, pentru că dacă Maslow se referă la motivaţia individuală, în familie avem de-a face cu interacţiunea (convieţuirea) a cel puţin doi membrii. Iar dacă teoria ierarhiei motivelor este valabilă doar ca o tendinţă statistică în sens foarte general, cu atât mai mult se poate stabili un model explicativ (şi eventual terapeutic) pentru cuplurile conjugale. Totuşi, doar cu titlu cu totul ipotetic, am putea spune că reuşita familiei este asigurată, la scară statistică vorbind, prin absenţa factorilor tensionali ce formează sindromul incapacităţii de convieţuire normală, la care s-ar mai adăuga: deplină înţelegere erotico-sexuală, un anumit confort material şi social şi o anume consensualitate cultural-axiologică (valori fundamentale comune, nu neapărat "gusturi" specifice identice). Contează bineînţeles şi condiţii premaritale, dintre care cunoaşterea profundă reciprocă înainte de căsătorie este destul de importantă. În unele cercetări (inclusiv în Barometrul de gen, 2000), atât pentru sursele reuşitei, cât şi ale nereuşitei, apar motive ca: „banii”, „locuinţa”, „relaţiile cu copiii” pe locurile fruntaşe. E riscant să le interpretăm ca motivaţii în sine, ele aflându-se într-o ţesătură fină de intercondiţionări: banii pot fi mai puţini din cauza băuturii, refugiul în alcool poate fi determinat de o condiţie materială mizeră, şomaj, boală. Sau „discuţiile contradictorii” este un efect al neînţelegerilor pe teme de participare la sarcinile casnice. În propunerea mea de nuclee sindromice, am avut în vedere mai ales factori ce pot fi sub controlul celor doi, variabile ce ţin de interiorul familiei, şi mai puţin de exterior. Deşi în conexiune, problemele cu care se confruntă familia – dintre care în ţările mai puţin dezvoltate, lipsa banilor – nu trebuie confundate cu motive grave de neînţelegere.
Potenţialul tensional este prezent în orice cuplu şi familie. Înţelepciunea celor care vor să păstreze mariajul este de a evita ca tensiunile să se manifeste la cote maxime şi să se transforme în conflicte sau, dacă acest lucru s-a întâmplat totuşi, să ştie să depăşească momentele de criză. Sfatul este uşor de dat şi mai greu de urmat. Oamenii, din varii motive, reacţionează diferit în situaţii conflictuale şi de nemulţumire profundă. C. Rusbult şi colaboratorii (1987), analizând şi interpretând un mare volum de date empirice, au elaborat un model al reacţiei la insatisfacţie, valabil pentru relaţiile interumane în general, dar care şi-a dovedit valabilitatea mai cu seamă în cele de muncă şi maritale. Ei au identificat patru principale modalităţi de răspuns la insatisfacţie (maritală), numite în engleză: voice, loyality, neglect şi exit. Iată succint care ar fi conţinutul lor (apud Taylor et al., 1994):
 Verbalizarea pozitivă (voice) are loc atunci când persoana în cauză defineşte şi exprimă verbal problema, caută ajutor (inclusiv psihoterapie), încearcă să se schimbe pe sine, să influenţeze partenerul, să modifice situaţia, să facă compromisuri discutând intens cu partenerul, într-un cuvânt, să îmbunătăţească relaţia cu celălalt. Această reacţie este tipică în cazul partenerilor care până atunci au avut satisfacţie în viaţa de cuplu, au investit mult în ea şi, în afara acestor variabile, se pare că este mai frecventă la femei.
 Loialitatea (loyality) înseamnă un mod pasiv, dar optimist de a aştepta să se îmbunătăţească situaţia. Persoana loială partenerului său şi statutului său marital speră şi eventual se roagă ca lucrurile să se rezolve de la sine. Acest tip de răspuns este caracteristic indivizilor care consideră că neînţelegerile nu sunt grave, nu trăiesc insatisfacţia la cote înalte şi, oricum, nu prea văd alte variante.
 Neglijarea (neglect) este tot o aşteptare pasivă, dar neînsoţită de speranţa de mai bine, ci, dimpotrivă, de gândul că relaţia tot se va sfârşi odată şi odată. Persoana cu această atitudine îşi ignoră partenerul, refuză să discute problemele şi chiar se comportă urât cu el. Răspunsul de acest fel este asociat cu lipsa de satisfacţie maritală şi în trecut, şi atunci când nu s-au făcut mari investiţii în viaţa familială.
 Ieşirea fermă (exit) din relaţia de cuplu se realizează prin intentarea divorţului, dar şi alte comportamente substitutive sau adiacente respectivului act pot avea loc: părăsirea domiciliului comun, şicanarea şi agresarea continuă a partenerului etc. Ruperea relaţiei conjugale are loc cu mai mare probabilitate în cazul în care s-a investit puţin (material şi psihologic) în căsnicie, trăirea insatisfacţiei este de ordinul nefericirii şi se întrevăd alternative atractive.

Ieşirea din relaţie înseamnă aproape prin definiţie divorţul, neglijarea îl presupune în înalt grad, în timp ce loialitatea, deşi în aparenţă pozitivă, ascunde serioase riscuri de disrupţie, fiindcă ea este adesea acompaniată de falsa percepţie din partea celuilalt: tu crezi că eşti loial cu partenerul (şi declari ca atare), dar, întrebat, acesta va răspunde că nu a simţit aşa ceva. Oricum, neînţelegerile grave din familie, nerezolvarea lor, însoţite de insatisfacţii cronice sau episoade emoţionale tulburătoare, conduc, în cele din urmă, la disoluţia cuplului, chiar dacă nu întotdeauna aceasta înseamnă separare legală.