miercuri, 5 iunie 2013

11 curiozități despre urzică

Știați că:

  • Urzica poate ajunge și pînă la 1 metru înălțime;
  • Urzica are valoare atît alimentară, cît și medicinală.
  • Pentru uz medicinal se culeg frunzele și rădăcinile urzicii, din care se prepară infuzie, decoct, suc proaspăt, loțiune tonică, piure de urzici.
  • Urzicăturile sunt provocate de amestecul de acetilcolină și histamină.
  • Urzica conține vitaminele B12, C, E, B2, K, provitamina A, siliciu, acid galic și acid formic, lecitină etc.
  • Perișorii urzicanți conțin histamină, acetilcolină, dar și o substanță ce determină contracția mușchilor netezi.
  • Urzica are proprietăți diuretice, astringente, antiseptice, depurative, emoliente, expectorante, tonice, revitalizante, detoxifiante, antidiareice, vitaminizante, cicatrizante, declorurante, antitusive, dar și hrănitoare.
  • Recent s-a stabilit că urzica stimulează creșterea părului și revigorează podoaba capilară.
  • Urzica tratează diabetul zaharat, dar și guta, reumatismul, tulburările digestive, obezitatea, bronșitele, hemoragiile interne, precum și cele uterine.
  • Cu suc de frunze proaspete de urzică se poate face o detoxifiere a organismului, de asemenea urzica impulsionează activitatea ficatului, precum și pe cea din tractul gastro-intestinal.
  • Urzica tratează acneea și eczemele rebele, oferă tenului prospețime și revitalizare.