joi, 13 iunie 2013

Probleme psihologice ale pensionarilor de vârsta a treia.

Pensionarea la vârstnici pune probleme psihologice de care trebuie sa se tina seama.Este vorba de o schimbare brusca a rolului social.Munca salariata,chiar ca subordonat,da aparenta de apartenenta,securitate si forta,elemente care se pierd brusc dupa pensionare.Se descriu trei faze prin care trece individul pensionat:
    -Imediat dupa pensionare individul are un sentiment de frustrare si o stare de insecuritate.Este perioada de stres,favorabila trezirii tulburarilor nevrotice.
    -Urmeaza apoi o faza de neliniste si de cautare a unui nou -rol social-,a unui rol psihologic.
    -A treia faza (intre 6-12 luni) este faza de stabilizare,in care individul accepta rolul pe care si l-a ales.
     Adaptarea nu se termina totusi asa de usor,fiind de fapt o lunga perioada de crize urmate de noi perioade de adaptare.
Persoanele pensionabile  se pot imparti in trei grupe:
    -Subiecti autoimunizati fata de diferitele modificari ale vietii si care pe baza experientei proprii sunt capabili a mentine o "orientare productiva" a existentei lor.
    -Subiecti care ramân dependenti de suporturile culturale si care mentin dificil aparenta unei activitati,in desacord cu sterilitatea lor interioara si care adopta foarte greu noul lor rol.
    -Subiecti care nu au suport cultural si psihologic si care se deterioreaza rapid dupa pensionare.
     Pensionarul se adapteaza la noul sau rol numai când poate face diferente intre rolul sau anterior si personalitatea sa actuala. In ceea ce priveste adaptarea exista o serie de conditii de adaptare la pensionare:
    1.Mentinera unei activitati,sentimentul de inutilitate favorizând deteriorarea.Nu atât productivitatea activitatii ci mai ales factorul de utilitate este important.
     2.Activitatea trebuie sa aiba o utilitate sociala.Nu "rolul de a avea rol" este important,ci aprecierea sociala a muncii este mai importanta .
      3.Intelegerea cu sotul sau sotia poate conditiona reusita sau esecul pensionarii.
      4.Egocentrismul creeaza o desvoltare crescuta a interesului pentru propria persoana si el constiuie pentru pensionar o adaptare necesara.Pensionarul isi poate astfel realiza acuma dorintele pe care pâna la pensionare nu le-a putut realiza.
      5.Existenta unui plan idealist poate sa aiba la aceasta vârsta semnificatie pentru a depasi elementul frustrant care este pensionarea.Pensionarea apare astfel nu ca o pierdere ci ca o oportunitate pentru realizarea unor scopuri inalte (activitate sociala,de exemplu,in folosul colectivitatii).
     6.Aparenta de eliberare pe care pensionarea o da fata de multiplele nerealizari sau tensiuni din timpul activitatii salariate.
     7.Factorul economic are de asemenea mare importanta, numerosi pensionari daca au o pensie suficienta de mare putând astfel fi satisfacuti de soarta lor.
     O deosebita importanta pentru a preveni reactii psihice prea violente la pensionari o constituie modul in care si-au pregatit anterior pensionarea (82% dintre pensionari nu sunt pregatiti pentru pensionare).Se vorbeste,de asemenea  in acest caz de pensionarea progresiva (desactivarea sa se faca treptat).In acest fel starile de anxietate si frustrare vor avea o intensitate mai mica.
    O serie de probleme sunt puse de asemenea de starea sanatatii persoanei pensionate.Pensionarea nu influenteaza sanatatea,ba chiar poate avea efecte pozitive.La femei fenomenele aparute dupa pensionare sunt mai putin importante.Adesea femeile cauta o iesire la pensie mai precoce,uneori cautând sa obtina pensionarea din motive de sanatate.
Tot in scopul profilaxiei tulburarilor psihologice legate de pensionare sunt enumerate de asemenea factori ca:lupta contra singuratatii,organizarea unei vieti mai active,grija pentru igiena,corectarea deficientelor sensoriale, organizarea unor servicii de sanatate mintala pentru batrâni etc.