sâmbătă, 10 mai 2014

Conţinut şi aspect într-un document HTML

Pentru a realiza documente Web eficiente, cu impact asupra cititorului, şi pentru a valorifica pe deplin puterea limbajului HTML, trebuie să ţineţi seama de o idee fundamentală: HTML este destinat structurării documentele şi nu doar formatării în vederea afişării lor. 
HTML furnizează modalităţi variate pentru a defini aspectul documentului: specificaţii legate de fonturi (tipurile de caractere), de formatare a textului, de culori, etc. Desigur, aspectul formal este important, căci el poate veni în beneficiul sau în detrimentul accesibilităţii informaţiilor prezentate.
 Totuşi, nu aspectul formal, ci conţinutul documentului primează. HTML conţine numeroase căi de structurare a conţinutului documentului fără a pune problema felului cum vor fi afişate elementele: titluri, liste, paragrafe, imagini, etc. Toate acestea sunt definite în limbajul HTML fără a impune browserului să le afişeze într-un anumit mod. Browserului i se lasă astfel posibilitatea de a afişa respectivele elemente în conformitate cu rolul pe care îl au ele în structura documentului şi nu respectând regulile impuse de creatorul documentului HTML.
 Marele avantaj al abordării bazate pe conţinut faţă de cea bazată pe aspect rezidă în faptul că paginile dumneavoastră vor fi vizualizate cu tipuri diferite de browsere, fiecare având versiuni diferite.
În abordarea bazată pe aspect, dacă browserul nu recunoaşte indicaţiile de formatare specificate, fie nu le execută, fie le execută eronat, astfel că structurarea paginii va avea de suferit.
În abordarea bazată pe conţinut, indiferent cum va alege browserul să execute indicaţiile de formatare, semnificaţia elementelor din pagină va rămâne neschimbată.
 De exemplu, dacă veţi afişa titlurile şi subtitlurile din pagină folosind tipuri diferite de fonturi, caractere cu stiluri variate: aldine (bold, sau îngroşate), cursive (italice, sau înclinate), subliniate, etc., un browser care nu recunoaşte aceste elemente ar putea afişa titlurile în acelaşi mod în care afişează restul textului, astfel că semnificaţia lor în pagină şi-ar pierde relevanţa.

Pe de altă parte, dacă veţi folosi etichetele speciale pentru titluri, chiar daca browserul nu le recunoaşte, are posibilitatea de a evidenţia totuşi titlurile în cea mai bună manieră pe care o are la dispoziţie, astfel încât semnificaţia lor pentru restul documentului se va păstra.