sâmbătă, 10 mai 2014

Ce este HTML?

HTML este o abreviere de la Hypertext Markup Language şi reprezintă structura oricărei pagini de Web. HTML nu este un limbaj de programare. Nu veţi lucra aici cu variabile, expresii, tipuri de date, structuri de control. HTML este un limbaj descriptiv, prin care sunt descrise elementele structurale ale paginii de Web: titlurile, listele, tabelele, paragrafele, legăturile cu alte pagini, precum şi aspectul pe care îl are pagina din punct de vedere grafic. În fond, HTML este modul în care îi comunicam browserului ce elemente dorim să introducem în pagina Web şi care este aspectul acestora.
HTML nu este un limbaj case-sensitive, adică nu face distincţia între literele mici şi cele mari(majuscule). Aceasta înseamnă că indiferent cum scriem etichetele, cu litere mari sau cu litere mici, ele vor fi corect interpretate de browser. Din acest motiv pe parcursul acestei lucrări vom utiliza o convenţie de notaţie în care etichetele (tag-urile) HTML sunt scrise cu majuscule iar atributele asociate acestora sunt scrise cu litere mici pentru o mai bună diferenţiere şi evidenţiere a acestora.
Desigur că în documentele pe care le scrieţi puteţi respecta această convenţie sau puteţi scrie cu un singur tip de litere, după cum vă este mai uşor.
Peste tot în cadrul textului, unde apar etichete, atribute sau valori ale acestora am folosit caractere Courier New pentru a diferenţia elementele de limbaj de restul textului.
 De asemenea, veţi observa că, în exemplele prezentate, codul HTML este scris indentat, adică aliniat la diverse nivele. Ca şi în cazul etichetelor, acest lucru nu are importanţă pentru browser. Indentarea vă este utilă doar dumneavoastră, pentru a diferenţia şi urmări mai uşor diversele elemente pe care le includeţi în document. Totuşi, dacă în cazul etichetelor puteţi opta pentru orice variantă doriţi în privinţa scrierii lor, indentarea este recomandată chiar şi programatorilor cu experienţă. Un cod neindentat este foarte greu de citit şi de depanat, în cazul apariţiei unor erori.