sâmbătă, 31 mai 2014

Miracolul economic german

După cel de-Al Doilea Război Mondial, economia germană se afla într-o stare continuă de degradare.Războiul, dar și politica dură promovată de Hitler, au avut ca efect distrugerea a peste 20% din locuințe.Producția de alimente pe cap de locuitor în anul 1947 a fost de doar 51 la sută din nivelul din 1938, rația alimentară stabilită varia între 1000-1500 kcal.În anul 1947, producția industrială a fost de doar o treime din cea din anul 1938.Mai mult decît atît, un procent mare din populația economic-activă din Germania a murit.La momentul respectiv, observatorii străini susțineau că Germania de Vest ar trebui să fie cel mai mare client, un agent al bunăstării în SUA.Astfel, după 20 de ani, Germania va avea o economie demnă de invidia majorității statelor din lume.În mai puțin de 10 ani după război, oamenii vorbeau despre miracolul economic german.
  Ce a determinat acest miracol?Cei doi factori principali au fost reforma monetară și eliminarea controlului riguros al pieții.Ambele au fost aplicate in anul 1948.Mai tîrziu un alt factor a fost reducerea taxelor de impozit, în 1948 și 1949.
Înainte
Pînă la 1948 poprul german, timp de 12 ani, a trăit sub controlul prețurilor impuse de Hitler, în 1936, cu scopul de a cumpăra materiale de război ieftine (prețul fiind redus într-un mod artificial).Mai tîrziu,în 1939 Hermann Goering, adjunctul lui Hitler (prin decretul din 19 iulie 1940, Hitler l-a promovat la rangul de Reichsmarschall) a impus raționalizarea prețurilor.În timpul războiului, naziștii au avut încălcări flagrante, în ceea ce privește controlul prețurilor.În noiembrie, 1945, Comisia Aliată de Control formată din guvernele SUA, Marea Britanie, Franța și U.R.S.S. au fost de acord să păstreze prețurile impuse de Hiler.Ei au continuat, de asemenea, recrutarea nazistă a resurselor, inclusiv a forței de muncă.
  Controlul prețurilor la alimente a cauzat lipsuri atît de grave, încît unii oameni își dobîndeau singuri hrana(culturi agricole, creșterea animalelor)sau in fiecare week-end mergeau la țară după produse alimentare.
Henry Wallich, economist și guvernator, în 1955, scria în cartea sa ,,Resorturi ale Renașterii germane:

“În fiecare zi, și în special la sfîrșit de săptămînă, hoarde mari de oameni merg la țară pentru a cumpăra hrană de la fermieri.Pe străzi,oameni flămînzi, veniți de la sute de kilometri, în speranța de a găsi mincare.Ei au luat cu ei articole personale, haine vechi, mobilier, resturi de bombardament și s-au întors cu cereale sau cartofi pentru o săptămînă sau două.”

Dezbateri

Eucken a fost liderul unei școli de gândire economică , numit „Soziale Marktwirtschaft”, sau " piața socială liberă ", cu sediul la Universitatea din Freiburg,Germania . Membrii acestei școli urau totalitarismul, și-au propulsat punctele de vedere, riscînd în  timpul regimului lui Hitler . " În timpul perioadei naziste ", a scris Henry Wallich , "școala a reprezentat un fel de mișcare de rezistență intelectuală , necesită un mare curaj personal , precum și independență de spirit " ( p. 114 ) .
Printre membrii școlii  germane au fost Wilhelm Röpke și Ludwig Erhard . Pentru a curăța mizeria de după război , Röpke a susținut reforma monetară , astfel încât cantitatea de valută putea fi , în conformitate cu cantitatea de mărfuri , precum și eliminarea controalelor prețurilor . Ambele au fost necesare , credea el , pentru a pune capăt inflației reprimate . Reforma monetară va pune capăt inflației ; recontrolul prețului va termina represiunea .

Ludwig Erhard a fost de acord cu Röpke . Erhard însuși a scris un memorandum în timpul războiului în care a expus viziunea sa față de  economia de piață .

Partidul Social Democrat ( SDP ) , pe de altă parte , a vrut să păstreze controlul guvernului . Principalul ideolog economic SDP, Dr. Kreyssig , a susținut în iunie 1948 că recontrolul prețurilor și reforma monetară ar fi ineficientă. Ideea promovată de  SDPa fost susținută de liderii de sindicat , autoritățile britanice , populația din Germania de Vest a intereselor de producție , și unele dintre autoritățile americane .
După 1948
Aproape peste noapte , Germania de Vest a revenit la viață . Magazinele au fost imediat aprovizionate cu produse, oamenii au realizat că noua monedă are într-adevăr valoare . Piața neagră s-a incheiat. Oamenii au fost stimulați să muncească pentru un viitor mai bun.
În luna mai a anului 1948 , germanii au  pierdut aproximativ 9.5 oră de muncă pe săptămână , petrecerea timpului în  căutarea de alimente și alte necesități . Dar , în octombrie , la doar câteva săptămâni după ce noua monedă a fost introdusă și controlul prețurilor au fost ridicate , acest număr a fost de până la 4,2 ore pe săptămână . În luna iunie , producția industrială a națiunii a fost de aproximativ jumătate din nivelul din 1936 . Până la sfârșitul anului , a fost de aproape 80 % .


De asemenea, un rol important  la renașterea Germaniei l-a avut  Programul european de redresare economică , cunoscut sub numele de Planul Marshall . Înființat de secretarul de stat al SUA , George Marshall , acest plan prevedea alocări de resurse pentru statele ce-au suferit in urma răboiului, în special Germania. Cu toate acestea , succesul planului Marshall a fost dezbătut de către experții economici . Unii au estimat că un ajutor de la Planul Marshall a contribuit cu mai puțin de 5 % la venitul național al Germaniei în această perioadă de timp .
Concluzie
Succesul s-a datorat dublării productivităţii muncii în fiecare deceniu şi generat de factori  precum: hărnicia, înalta calificare, disciplina poporului german, realizarea unor produse de înaltă  calitate, capacitatea de asumare a riscului anteprenorial de către întreprinzătorii germani. Alături  de aceşti factori s-a adăugat mentalitatea managerială proprie culturii germane, materializată în
strategii de îmbunătăţire a calităţii şi de reducere a costurilor şi strategia “veniturilor moderate”  adoptată de sindicatele germane în anii 1950.
În anii 1980, sub impulsul progresului tehnic şi tehnologic s-a realizat o importantă  reconversie profesională care a dus la creşterea numărului de locuri de muncă şi la creşterea  bunăstării generale. La începutul anilor 1990 Germania a devenit liderul necontestat al Uniunii  Europene unde eficienţa era atât în domeniul economic cât şi social.
Distribuirea sau copierea acestui material fara indicarea sursei http://adolescentimd.blogspot.com este strict interzisă!