sâmbătă, 10 mai 2014

Cireșul și Vișinul


Cireșul și Vișinul
P.S. Adaug poze și cînd se coc:)
Denumiri știinţifice: Cerasus avium (Cireșul); Prunus cerasus (Vișinul).
Prezentare. Atât cireșul, cât și vișinul – pomi fructiferi binecunoscuţi – fac parte din
aceeași familie de plante – rozaceele. Cireșul poate ajunge până la 12 metri înălţime, în
timp ce vișinul rar trece de 10 metri.
Pentru uz medicinal se recoltează codiţele de vișine și de cireșe, din care se
prepară un decoct.
Substanţe active importante: derivaţi flavonici, tanin și mai ales săruri de
potasiu.
Întrebuinţări. Decoctul de codiţe de vișin sau de cireș (sau în amestec) este
bun pentru tratamente în bolile de rinichi, fiind, totodată, un diuretic activ. Acest ceai
este recomandat pentru reglarea activităţii intestinale. De asemenea, este indicat și în
afecţiuni cum ar fi diareea, pielita, pielonefrita, cistita. Ceaiul de codiţe de vișin și de
cireș poate fi consumat, însă, nu numai pentru a ameliora o afecţiune sau alta, ci și
pentru menţinerea unei stări generale bune.
Efecte medicinale, desigur nu de amploarea celor pe care le au codiţele, au și
fructele ca atare, precum și sâmburii de vișine și cireșe.
Înrudit cu vișinul comun, vișinul turcesc sau mahalebul face și el parte din familia
rozaceelor. Valoare are nu numai lemnul său, ci și frunzele, care sunt folosite drept
condiment (au o aromă puternică, deosebită), cu bune efecte în sistemul digestiv.