joi, 8 mai 2014

Pavel Boțu

1933
La 14 iulie in familia lui Petre Tudosie Botu si a Anei Domente Munteanu, originara din Hagi-Curda in comuna Ceamasir, judetul Ismail, plasa Fantana Zanelor, azi Prioziornoie, raionul Ismail, Ucraina, vede lumina zilei Pavel Botu. In familie erau trei fete si doi baieti, Eufrosinia, Maria, Sofia, Gheorghe si mezinul Pavel.
1941-1945
Anii grei de razboi ii vede cu ochi de copil intre 8-12 ani. Razboiul ii rapeste si unicul frate, Gheorghe, in 1945 in Cehia. Mai tarziu ii va dedica poemul "Ostasi de legatura" .
1947
Moare tatal, Pavel ramanand la 14 ani unicul barbat in familie. S-a vazut in fata cu datoria de a-i ajuta pe cei apropiati in anii cumpliti de seceta si foamete. Aici s-a verificat taria si rezistenta, dar si dorinta, setea de viata a poetului. Absolveste scoala medie din sat. Gustul cititului si un talent actoricesc i-l trezeste profesorul sau, Gheorghe Stepanov, fire sensibila si inteligenta, care i-a servit drept model toata viata. Se prezinta la olimpiada raionala la literatura romana cu celebrul Taraboi de A. Lupan si este mentionat de catre juriu si
inaintat pentru participarea la olimpiada regionala de la Ismail, apoi la Kiev cu aceeasi poezie.
1948
Pleaca pe jos la Ismail sa invete la Scoala Pedagogica nr. 15. Pe cand era student in anul IV, aceasta scoala se transfera din Ismail la Akerman (Cetatea Alba), azi Belgorod-Dnestrovski. Participa in cercul dramatic, canta la pian si acordeon, editeaza gazeta scolii.
1952
Absolveste Scoala Pedagogica cu eminenta. Face practica pedagogica in Cojusna, raionul Straseni. Este pedagog de limba si literatura moldoveneasca in aceeasi localitate. Este admis la Institutul Pedagogic Ion Creanga din Chisinau, Facultatea de Istorie si Filologie.
1956
Absolveste cu eminenta Institutul Pedagogic. Incepe a scrie primele versuri si a le publica. Se casatoreste cu Veronica Modarca. E numit sef de studii la Scoala medie din Cojusna.
1958
S-a angajat la ziarul Tanarul leninist .
1959
Debutul literar, apare cartea de poezie Bastina . Este numit lucrator literar la ziarul Moldova Socialista, sectia Literatura, cultura, arta,scoli.
1960
Apare cartea de publicistica schite, reportaje si note de calatorie, scrisa in colaborare cu Gh.Gheorghiu, intitulata Pe drumurile Bugeacului , prin care debuteaza ca publicist.
1961
Este numit sef de sectie Literatura, cultura la cotidianul Moldova Socialista . Mobilizat in armata sovietica la Brest, Bielorusia. Ii apar cartile "Ciugur-Mugur" , povestioare, schite pentru copii, si "Du-ma, drumule, ma du" , volum de poezii.
1962
Petrea Darienco, redactorul-sef al cotidianului Moldova Socialista, il invita in calitate de redactor-sef adjunct.
1963
Volumul de poezii "Credinta".
1965,16 Octombrie
La Congresul al III-lea al scriitorilor din Moldova, este ales Presedinte al Comitetului de conducere al Uniunii Scriitorilor, post detinut pana in februarie 1987. Apare culegerea de proza Raboj .
1966
Volumele de poezii "Continente" si "Versuri" . Participa la diferite intruniri scriitoricesti in Moscova, Riga si Chile, unde face cunostinta cu Pablo Neruda.
1967
Participa la Congresul al IV-lea unional al scriitorilor. Apar doua volume.
1968,martie
Se afla in Mongolia. Volumul de poezii Panoplie, alcatuit din trei cicluri semnificative: Taram , Carnet chilean , Popas la rascruci .
1969
La Editura Lumina apare volumul "Versuri" .
1970
Delegat la Congresul al III-lea al scriitorilor din Federatia Rusa.
1971
Apare cartea Zodiac si se reediteaza cartea Ciugur-Mugur cu traduceri in limbile spaniola, franceza, engleza. La Congresul al IV-lea al Uniunii Scriitorilor din Moldova e ales prim-secretar al Comitetului de conducere al Uniunii Scriitorilor din Moldova.
1973
Participa la Congresul International al Fortelor Pacii de la Moscova. Apare volumul Casa in Bugeac , care ii aduce Premiul de Stat in domeniul literaturii.
1974
Laureat al Premiului Republican de Stat pentru cartea Casa in Bugeac .
1975
Deplasari in Germania, Bielorusia, Bulgaria, Ucraina, Cehia, Polonia. Apare volumul Ruguri .
1976
Participa nemijlocit la Zilele Literaturii Sovietice in Moldova. Apare volumul Popasuri .
1978
Volumul Ornic, care defineste directiile poeziei lui Pavel Botu si scoate in evidenta limbajul poetic, motivele pivot indragite de poet.Cartea a starnit multe polemici si a fost persecutata in nenumarate randuri.
1979
Cartea de publicistica Cercurile trunchiului si poemul Balada mainilor ciungi .
1980
Deplasari in Rusia (Novorossiisk), Tarile Baltice, Romania, Italia.
1981
Cartea de poezii Legamant . Intreprinde o calatorie in Mexic.
1982
Participa la jubileul lui Andrei Lupan in Sala cu Coloane din Moscova. I se confera titlul de Lucrator emerit al artelor din RSSM.
1983
Este tradus in limba rusa volumul Ornic. O selectie din toate volumele precedente Scrieri alese .
1984
Este in repetate randuri ales deputat al Sovietului Suprem din RSSM (legislaturile 8, 9, 10) si URSS (legislaturile 7, 11). Este ales Presedinte al Sovietului Suprem al RSSM. Participa la Zilele Literaturii Sovietice in Moldova.
1985
Cartea de versuri Verb la netrecut .
1986
Este conducatorul delegatiei oficiale moldovenesti in America. Apare volumul Poeme o sinteza in sfera poeziei epice.
1987,17 Feb
Se stinge subit din viata.
1996,15 Jul
La bastina sa, la Ismail, a avut loc editia inaugurala a Festivalului de poezie care avea sa-i poarte numele. (Festival organizat de saptamanalul Concordia editat la Cernauti, ziar central al romanilor din Ucraina).
2002
La Editura Cartea Moldovei apare prima carte cu caractere latine Lemn ceresc , ingrijita si prefatata de Ion Ciocanu. Capitolul Inedite este propus de sotia poetului, Veronica Botu. La Bucuresti apare volumul de poezii Cadere si zbor selectat de Gheorghe Voda, prefatat de Mihai Cimpoi.
2004
In colectia Biblioteca scolarului apare volumul antologic Ornic, Grupul Editorial Litera.