miercuri, 17 aprilie 2013

Anasonul


Denumirea știinţifică: Pimpinella anisum.
Denumiri populare: chimen dulce, chimion dulce, bădean, aniș, anison.
Prezentare. Anasonul este o plantă anuală aromatică, aparţinând familiei
umbeliferelor. Are înălţimea de 40 – 70 cm, deci este de dimensiuni reduse. Frunzele
sunt puţine și rare. Florile, mici și albe, au formă de umbelă. Este o plantă cultivată
de om. La recoltare se culeg seminţele (fructele). Specialiștii naturiști apreciază că în
cazul anasonului sunt utile nu numai seminţele, ci și frunzele, bulbul și rădăcinile.
Preparatul principal pentru terapii medicinale este infuzia.
Substanţe active importante: ulei volatil, substanţe grase. Prin prelucrare, din
seminţele de anason se obţin următoarele produse semnificative: uleiuri eterice – în
proporţie de 2-3%, și substanţe grase – în proporţie de 18-20%. Seminţele de
anason sunt bogate în vitamine, tot complexul de vitamine B, dar și în vitamina A,
precum și în calciu și fosfor. Acești compuși se găsesc și în alte părţi ale plantei, dar în
concentraţii mai reduse.
Întrebuinţări. Utilizat în terapia unor boli importante, anasonul este un bun
stabilizator și regulator al pancreasului, având și proprietăţi antispastice și carminative.
Totodată, anasonul stimulează pofta de mâncare, reglează secreţiile pancreatice și
intestinale, reglează activitatea intestinală, stimulează lactaţia la femeile care alăptează,
calmează bronșitele și poate fi utilizat chiar și în combaterea viermilor intestinali. De
asemenea, anasonul poate fi folosit sub formă de infuzie în combaterea colicilor la
sugari (circa 30 de boabe la jumătate de litru de apă). Specialiștii fac o precizare privind
utilizarea aceste infuzii: se folosește doar câteva ore deoarece devine toxică.
Potrivit specialiștilor, nici anasonul și nici extractele din această plantă nu se vor
utiliza în cazul ulcerelor gastrice, gastritelor, ulcerului duodenal, enterocolitelor.
Anasonul este folosit, destul de mult, și în industria băuturilor, pentru aroma sa
plăcută și pentru corectarea gustului, precum și în bucătărie.
Ca plantă medicinală, anasonul se remarcă în primul rând prin faptul că
revigorează activitatea pancreasului.