duminică, 9 februarie 2014

Despre patrunjel


Pătrunjelul
Denumire știinţifică: Petroselinum hortense.
Prezentare. Pătrunjelul, o plantă bienală aromatică, aparţine familiei umbeliferelor.
Are o rădăcina pivotantă, consistentă, uneori îngroșată, lungă până la 30 cm. Frunzele
sunt penat-sectate, cărnoase și onctuoase, peţiolate. Pătrunjelul înflorește pe întreg
parcursul verii celui de-al doilea an de vegetaţie. Inflorescenţa este o umbelă. Plantă
cultivată, pătrunjelul, asemenea mărarului, se poate sălbătici.
Pentru uz medicinal, ca și pentru alimentaţie, se recoltează frunzele și rădăcina.
Se folosesc și seminţele.

Substanţe active importante: vitaminele A, B, C (pătrunjelul este foarte bogat în
vitamina C), săruri minerale, ulei esenţial.
Întrebuinţări. 
Pătrunjelul are efecte hipotensive, excitante, revigorante.
Reglează activitatea ficatului. Este indicat în astenie, tulburări de nutriţie,
anxietate, infecţii, reumatism, gută, având influenţă benefică și în funcţionarea tractului
gastro-intestinal și a căilor respiratorii. Efecte notabile are pătrunjelul și asupra purităţii
sângelui, fiind un detoxifiant activ, un depurativ eficient și la îndemână.