vineri, 13 aprilie 2012

Termometrul

                                           Ce este termometrul?
Termometrul este un instrument folosit la masurarea temperaturii. Cel mai des folosit tip de termometru este cel cu mercur. care este alcatuit dintr-un capilar de sticla cu diametrul uniform care este deschis intr-un balon umplut cu mercur la un capat.
Ansamblul este inchis pentru a asigura o stare partiala de vid. Daca temperatura creste, mercurul se ridica in capilar.
Temperatura poate fi apoi citita de pe o scala adiacenta. Mercurul este des folosit pentru masurarea temperaturilor obisnuite; alcoolul, eterul si alte lichide sunt si ele folosite in alte tipuri de termometru.
                                       Cine a inventat termometru ?
Termometru este inventia lui Galileo Galilei, desi termometrul etans nu a fost inventat decat abia in 1650.
Termometru modern cu alcool si mercur a fost inventat de fizicianul german Gabriel Fahrenheit, care a propus de asemenea si prima scala termometrica larg folosita, ce-i poarta numele, in care:
Scara Farenheit:
Termometru afiseaza 32 F in punctul de inghetare al apei si 212 F este punctul de fierbere al acesteia la o presiune atmosferica normala.
                Tipuri de termometru:
6    Termometru cu Mercur
6    Termometru cu Rezistenta
6    Termometru cu Termistori
6    Termometru cu Circuit Electronic
6    Termometru Optic
6    Termometre cu Scopuri Speciale
                                      Termometru cu mercur
O mare varietate de dispozitive sunt folosite pe post de termometru. Conditia principala este ca o proprietate usor de masurat cum ar fi lungimea coloanei de mercur, sa se schimbe pronuntat si previzibil o data cu schimbari ale temperaturii. Variatia acelei proprietati ar trebui sa ramana relativ liniara fata de variatiile temperaturii. Cu alte cuvinte, o schimbare cu o unitate in temperatura ar trebui sa duca la o schimbare cu o unitate in proprietatea ce va fi masurata in toate punctele scalei.
                                           Termometru cu rezistenta
Rezistenta electrica a conductorilor si semiconductorilor creste cu o data cu cresterea temperaturii. Acest fenomen este baza termometrului cu rezistenta unde un voltaj constant sau un potential electric, este aplicat unui termistor. Pentru un termistor de o anumita compozitie masura unei temperaturi specifice va determina o rezistenta specifica prin termistor. Aceasta rezistenta poate fi masurata de un galvanometru si devine masura temperaturii.