Denumire știinţifică:
Allium sativum.
Denumire
populară: ai.
Prezentare.
Usturoiul este o plantă bienală din familia liliaceelor. Înălţimea
acestei
plante, în
etapa de maximă dezvoltare, poate ajunge până la un metru. În pământ se
dezvoltă un
bulb complex (căpăţână), de forma unei sfere turtite, format, la rându-i,
din bulbi
mai mici (căţei). Frunzele de usturoi sunt mult alungite și turtite, având o
dispunere
interesantă. Astfel, până pe la jumătatea plantei, frunzele sunt adunate întrun
mănunchi învelit
în teci, desfăcându-se, mai apoi, într-un fel de mini-coroană.
Adus din
Asia Centrală, usturoiul este o plantă cultivată.
Pentru uz
medicinal, cât și pentru uz alimentar, se utilizează bulbul (căpăţâna)
și frunzele
tinere. În scopuri medicinale, atât bulbul, cât și frunzele, se vor consuma
DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC 149
întotdeauna în stare crudă.
Substanţe active importante: săruri minerale, inulină,
microelemente, un
complex de vitamine (A, B, PP, C), două substanţe specifice,
cu efecte antibiotice –
alicina și garlicina.
Întrebuinţări. Calităţile medicinale ale usturoiului:
bactericid, antidiabetic, fortifiant,
anticoagulant, combate hipertensiunea, stimulează circulaţia
sanguină, echilibrează
activitatea bilei, cicatrizant gastro-intestinal, acţionează
împotriva paraziţilor intestinali,
previne unele forme de cancer (cancerul de stomac, de colon,
de piele). Usturoiul
este considerat foarte eficient în prevenirea și combaterea
infecţiilor pulmonare.
De asemenea, descongestionează ficatul și îi potenţează
activitatea. Contribuind
la scăderea tensiunii arteriale, usturoiul este și un agent
foarte activ împotriva
arteriosclerozei. Trebuie reţinut și faptul că usturoiul
intervine și în regularizarea
activităţii gastro-intestinale, stimulând-o.
Cercetătorii susţin că usturoiul este eficace atât în
combaterea bolilor infecţioase,
cât și în tratamentele făcute de diabetici.
Numărul afecţiunilor în care usturoiul previne sau tratează
este de-a dreptul
impresionant.
Se spune despre usturoi că este o farmacie în miniatură.
Aproape că nu există
afecţiune a corpului omenesc în care usturoiul să nu aibă un
cât de mic rol benefic. Din
acest motiv, specialiștii recomandă consumarea usturoiului, întotdeauna
crud, zilnic,
tocmai pentru a fi în ordine cu sănătatea și a avea un tonus
bun. Doza poate fi de la
doi-trei căţei de usturoi pe zi, până la două-trei căpăţâni
pe zi.
Despre usturoi se spune că are și virtuţi magice, având
capacitatea de a alunga
duhurile rele.